בעוד המשקיעים הקטנים נמלטו במרץ השחור מקרנות הנאמנות כדי למזער את נזקי הקורונה, מנהלי הנוסטרו בחברות הביטוח ניצלו את ההזדמנות לרכישות. התיקון החד שהגיע מחק את ההפסדים שרשמו תיקי הנוסטרו בינואר־מרץ, והעביר אותם לרווח
עירית אבישר, אתר כלכליסט
הזבל של השכן שווה יותר: חודש מרץ האחרון, מגיפת הקורונה מגיעה לישראל והמדינה מחליטה על סגר. הציבור מבולבל, האי־וודאות גדולה והתורים בסופרמרקטים מתארכים.
אווירת ההיסטריה הגיעה גם אל הבורסה ובשוק נרשמות ירידות שערים חדות ותנודתיות, ובתוך פחות מחודש מאבדות מניות ואג"ח רבות עשרות אחוזים משוויין. הציבור ראה את הנתונים ונבהל, ומי שספג את עיקר הנזק היו קרנות הנאמנות, שחלק מרכזי מההשקעות לטווח קצר של הציבור נמצאות בהן. בתחילת המשבר ניהלו הקרנות נכסים בשווי של 350 מיליארד שקל.
קרנות נאמנות הן מוצר עם יתרונות שבו משקיעים קטנים – גם כאלה עם אלפי שקלים בלבד – יכולים לקבל ניהול השקעות מקצועי מבתי ההשקעות. בנוסף, הקרנות שוות בתנאיהן למשקיעים (דמי ניהול אחידים) ושקופות, התשואות בהן מתעדכנות מיד ומשקיע שרוצה את כספו בחזרה מקבל אותו עוד באותו היום. אלא שלנזילות ולנגישות הזו יש גם חסרון. בעוד במוצרי השקעה אחרים כמו קרנות השתלמות או פוליסות חיסכון, המכירה מתבצעת דרך סוכן ביטוח או מוקד השירות של הגוף המנהל, בקרנות נאמנות מספיקה לחיצת כפתור דרך אתר הבנק, והמשקיעים יכולים למכור את אחזקותיהם.
הנפילות הללו, שרק התגברו בעקבות הפדיונות מהקרנות, הביאו לכך שנכסים רבים, בעיקר בשוק אג"ח החברות, הגיעו לרמות מחירים נמוכות ואטרקטיביות. ומי שהסתכלו מהצד וזיהו את ההזדמנות היו חברות הביטוח שאמנם גם הן ספגו הפסדים כואבים בתיקי הנוסטרו שלהן, אבל הבינו שהירידות הללו גם מגלמות הזדמנות שמגיעה אולי אחת לעשור….