מחצית מתושבי המדינה מבוטחים בביטוח סיעודי בפוליסה "קבוצתית" דרך קופות החולים. זהו ביטוח שנועד לסייע לנו לכסות את ההוצאות אם נוגדר סיעודיים, כלומר לא נוכל לבצע פעולות יומיומיות בסיסיות כמו לקום ולשכב, להתרחץ, להתלבש, לשלוט על הסוגרים, לאכול וללכת, או במקרה של תשישות נפש. אלה נשמעים לנו כמו דברים שקורים לעת זקנה, אך האמת היא שבכל גיל ניתן להפוך לסיעודיים ולהזדקק לעזרה, למשל במקרה של מחלה או תאונה.
מאת: עו"ד סיגל רייך-הלל, אתר פסק דין
אלא שאם עד היום חשבנו שבמקרה שנהפוך להיות סיעודיים ויהיו לנו הוצאות גדולות כמו תשלום למטפל צמוד או למוסד סיעודי, יהיה מי שיעזור, כדאי להכיר במציאות: הביטוחים הסיעודיים של קופות החולים עומדים בפני קריסה. סביר להניח שהסיכוי שלכם לקבל פיצוי כספי מהביטוח הסיעודי של קופת החולים בזמן שאתם הכי זקוקים לו – לא גדול.
למה זה קורה?
האוכלוסייה בישראל מזדקנת. מספר החולים שהופכים להיות סיעודיים ונזקקים לסיוע הולך וגדל. שיעור התביעות עלה מעבר לכל תחזית, והקרנות הייעודיות הלכו והתרוקנו.
כדי לנסות למנוע את המפולת, כבר בינואר 2024 נכנסה לתוקף רפורמה בביטוח הסיעודי שכבר הרעה עבורנו את המצב. הרפורמה כללה בין היתר הפחתה של התגמול החודשי למבוטחים סיעודיים והקשחת התנאים לקבלת תביעות.
אבל זה עדיין לא הספיק. הקרנות של קופות החולים שאמורות לממן את תשלומי הסיעוד עדיין עומדות בפני קריסה.
המדינה מחפשת פתרונות
בדצמבר 2023 הקים מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר ועדה לבחינת משבר הביטוחים הסיעודיים. לאחרונה הגישה הוועדה את מסקנות הביניים שלה, כשחברי הוועדה הסכימו על מספר עקרונות בסיסיים:
מנגנון איזון אקטוארי דינמי – הקצבה שתקבלו תיקבע בהתאם למצב הקרן בזמן התביעה. אם אין כסף בקופה, תקבלו קצבה נמוכה יותר! זאת לעומת המצב הקיים כיום שבו גובה התגמול ידוע מראש (אך מתעדכן מעת לעת).
הקשחת הגדרת מקרה הביטוח….
דחיית גיל הזכאות אל מעבר לגיל הפרישה …
חינה מחדש של שימוש בקופות חולים כמבטחות…..