על סף תהום צפוי הביטוח הסיעודי לקבל עוד שנתיים של חסד, אבל זהו פלסטר זמני. ועד שיימצא פתרון קולקטיבי, אין מנוס מהתמודדות עצמאית עם הבעיה הפרטי
אליצפן רוזנברג, אתר מקור ראשון
הביטוח הסיעודי של חברי קופות החולים נמצא על סף תהום כבר חודשים רבים, אך החודש הנוכחי מסתמן כדרמטי ביותר. ממש ברגע האחרון זרקה רשות שוק ההון חבל הצלה שצפוי למנוע קריסה מיידית, אך הוא עדיין רחוק מאוד מלהושיע.
כיצד הגענו עד הלום? ביטוח סיעודי נועד לתת מענה לאדם המתמודד עם קושי פיזי או קוגניטיבי בביצוע פעולות שגרה בסיסיות, והוא זקוק לסיוע כדי לבצען. העלות החודשית הממוצעת לטיפול באדם סיעודי ששוהה בביתו (ואלו רוב החולים הסיעודיים), נעה בין 7,000 לעשרת אלפים שקלים. העלות לאשפוז במוסד סיעודי נעה בין 13 ל־20 אלף שקל בחודש. אלו סכומים גבוהים, שמעטים יכולים לספוג.
כמעט מחצית מתושבי ישראל, כ־4.6 מיליון איש, מבוטחים בביטוח סיעודי קבוצתי של קופות החולים, המשווקות ביטוח אחיד עם תנאי פוליסה זהים (אם כי המחיר מעט שונה). העניין הוא שתוחלת החיים עולה; אנחנו חיים יותר שנים, ובגילים מתקדמים, הסיכון להפוך לסיעודי עולה פי כמה. גם מי שכבר הגיע למצב סיעודי, חי שנים רבות יותר. לפי נתוני קופות החולים, בשנים האחרונות חלה עלייה של עשרות אחוזים בהיקף התביעות שמוגשות, וכן באלה שמאושרות. זה המצב בכל העולם. הכספים שנצברו בקופות הביטוח עומדים להתרוקן, וגובר החשש ליציבות הפיננסית של הביטוחים הסיעודיים בקופות.
בלית ברירה, רשות שוק ההון החלה להקשיח את תנאי הזכאות לביטוח, וכן להפחית את הפיצוי שמשולם למבוטח. כך למשל הוחלט שתקופת ההמתנה, כלומר פרק הזמן מהתרחשות האירוע הביטוחי ועד לקבלת הפיצוי הכספי, תוארך מחודשיים לחצי שנה. באופן זה יצומצם מספר החודשים לתשלומי ביטוח. גם היקף התגמול הכספי הופחת. מדובר בהרעת תנאים קולקטיבית ובפגיעה ב…
עד שיימצא פתרון קולקטיבי, אין מנוס מהתמודדות עצמאית עם הבעיה הפרטית: כיצד יכול אדם לעמוד בעלות הגבוהה שכרוכה במצב סיעודי? הביטוח הלאומי מעניק אומנם סיוע מסוים לפי מבחני זכאות, אך גם הוא מוגבל ומצומצם…..
לחצ.י כאן לקריאת המשך הכתבה באתר מקור ראשון