הפניקס ואנליסט מובילים בנובמבר במסלול הכללי והמנייתי; התשואות הממוצעות במסלול הכללי – 2%, במנייתי 3.6%;
מתחילת השנה המסלול הכללי הניב 12% והמנייתי – מעל 20%; וגם איך בוחרים קרן השתלמות?
איתן גרסטנפלד , אתר ביזפורטל
הנתונים של נובמבר ומתחילת השנה מצוינים. משקיעים הרוויחו בקרנות ההשתלמות פי 3 מאשר בשנה רגילה-ממוצעת. עד לפני חודשיים-שלושה העליות היו בעיקר בזכות ה-S&P 500, בחודשים האחרונים זה בזכות הבורסה בתל אביב. כשהכל עולה, אנשים דווקא נוטים להיכנס לשוק, להגדיל החזקה. בפועל זה צריך להיות הפוך – כשכולם מדברים על מניות ו-S&P, כשאתם שומעים שיחה על מדדים ומניות אצל הספר שלכם, או שהשכן מספר לכם שהרוויח 50 אלף שקל על אנבידיה, זה הזמן להיות זהירים עם הכסף.
דווקא כשהמצב הפוך, כשכולם בדיכאון מהשוק, זאת יכולה להיות הזדמנות למשקיעים מתוחכמים, אבל כעת יש כבר סימנים של אופוריה בשווקים. זה לא אומר שהעליות לא יימשכו, זה אומר שאתם צריכים להיות עם היד על הדופק.
במסלולי קרנות ההשתלמות אתם יכולים לעבור בין מסלול למסלול במהירות. אם אתם משקיעים לטווח ארוך, אז גם אם תהיה ירידה, אפילו ירידה מאוד משמעותית בשווקים, צפוי שהמניות יתקנו. לאורך זמן המניות מספקות תשואה עודפת. אבל אם אתם לתקופה מוגבלת, לא ידועה, לא ברורה, אז תבדקו עד כמה אתם מסוגלים לסבול הפסדים ותאזנו בהתאם את הכספים שלכם בקרנות השתלמות.
אל תהיו מאלו שאומרים – "במסלול המנייתי הרוויחו 20% מתחילת השנה ואנחנו 'אכלנו אותה' עם 12% במסלול הכללי נעבור עכשיו למנייתי". מה שהיה – היה. השאלה בהשקעות היא תמיד מה הלאה? לא מה היה. תעשו שינויים בתיק רק אם הם מתחברים למשוואת הסיכון סיכוי שלכם. ועכשיו נראה שקצת מעונן.
ונעבור לחודש המדהים ולשנה המדהימה של קרנות ההשתלמות. במהלך החודש האחרון הניבו קרנות ההשתלמות המסלול הכללי והמנייתי תשואה ממוצעת של של כ-2% ו-3.5% בהתאמה. זאת הודות לעליה ממוצעת של 3% שנרשמה במדדים בארץ ועליה של כ-5% במדד ה-S&P 500, שנשחקה במעט בשל התחזקות השקל מול הדולר. מתחילת השנה רשמו הקרנות עליה של….