הביטוחים הסיעודיים בקופות החולים נותרו הפסדיים גם לאחר הרעת התנאים בינואר. כדי למנוע את קריסתם, הקופות ימשיכו לייקר את הפרמיות. בשוק חוששים שהעלאת המחירים תביא לעזיבה ותותיר את המבוגרים ששילמו כל חייהם ללא כיסוי
שקד גרין, אתר כלכליסט
מחקר שפרסם אתמול מרכז טאוב, ושממצאיו הראשונים פורסמו ב"כלכליסט" בדצמבר האחרון מראה כי גם לאחר הרעת התנאים ועדכון הפרמיות, הביטוחים הסיעודיים עדיין הפסדיים. או במילים אחרות – הרעת התנאים צמצמה את החור בדלי, אך לא סתמה אותו, ולאורך זמן הקופות צפויות להתרוקן. כלומר, כדי למנוע בהמשך את קריסת הביטוחים, קופות החולים ייאלצו להמשיך ולייקר את הפרמיות החודשיות.
בינואר האחרון אישרה רשות שוק ההון להפחית את הכיסוי שמספק הביטוח הסיעודי של קופות החולים מ-6,200 שקל ל-5,000 שקל, לצד הרעות נוספות בתנאי הביטוח, במטרה למנוע את קריסת הביטוחים.
בנוסף, בקופות שבהן הגירעון היה עמוק ביותר – כללית ומאוחדת – אישרה הרשות את העלאת הפרמיות החודשיות שהתייקרו בממוצע ב-10% וב-7% בהתאמה, זאת בנוסף להצמדה למדד בכל קופות החולים שמייקרת מידי חודש את הפרמיות.
התייקרות הפרמיות אינה מתפזרת באופן שווה בין קבוצות הגילאים, אלא מושתת בצורה משמעותית יותר על קבוצות הגיל המבוגרות יותר, שהסיכוי שיהפכו לסיעודיות גבוה יותר. כך לדוגמה, בקופ"ח כללית הפוליסות לבני 75 ומעלה, שעמדו על 286 שקל בחודש בדצמבר האחרון, צפויות להתייקר בכמעט 18% עד לדצמבר 2024, כך שיעמדו על 337 שקל. בקופ"ח לאומית, שבה בני 75 ומעלה שילמו בדצמבר האחרון 266 שקל לחודש, העלות צפויה לעלות בכ-13% ל-300 שקל בחודש.
מעבר להתייקרות הנקודתית, החשש המרכזי בענף הוא שעליות המחיר הנוכחיות הן רק ההתחלה …..